Podvodníci lákají od seniorů peníze novou lstí: vydávají se za policisty

V poslední době zaznamenali moravskoslezští policisté novou lest osob, jejichž cílem je podvodně vylákat od seniorů peníze, někdy i celé úspory, či cennosti. Když volající neuspějí s jinou legendou, vydávají se za policisty.

Ilustrační foto

Policie co chvíli informuje o případech, kdy se podvodníci snaží od seniorů získat finanční prostředky pod různými záminkami. Časté jsou případy, kdy se volající vydává za vnuka, který údajně potřebuje neprodleně peníze na opravu auta nebo léčebné výlohy.

Aktuálně se objevil případ, kdy neznámá osoba zavolala na pevnou linku vytipovaného seniora a zkusila vylákat peníze formou půjčky s tím, že je ve finanční tísni. „Když neuspěla, za krátkou dobu seniorovi opět někdo zavolal. Představil se jako policista (kriminalista) s tím, že ví o předchozím „podvodném“ hovoru a učiní vše pro dopadení pachatele. Falešný policista vyzval seniora, aby spolupracoval a vydal požadovanou částku této osobě s tím, že policisté následně provedou kroky k zadržení pachatele,“ popsala mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská.

„Důrazně upozorňujeme, že policisté (kriminalisté) uvedeným způsobem nepostupují! Policisté po obětech nebo svědcích nemohou požadovat vydání hotovosti (nebo cenností), kterým je zadržení pachatele v těchto případech volajícím podmíněno,“ podtrhla Soňa Štětínská.

Policie apeluje na seniory, aby na tyto podvodné telefonáty nereagovali, hovor ukončili a řádné zavěsili sluchátko. Poté by věc měli nahlásit policistům na linku 158. Rodinným příslušníkům či známým seniorů policie doporučuje, aby seniory upozornili na uvedenou problematiku a pokud zjistí informace o případném telefonátu, rovněž by měli kontaktovat policisty.

Moravskoslezští policisté letos evidují už přes 40 případů podvodných telefonátů, kdy osoby vymáhají pod různou záminkou peníze.

V minulém roce muži zákona v našem kraji prověřovali 56 trestných činů podvodů spáchaných na seniorech. Nejčastěji pachatelé užili právě legendy „vnuk“, a to celkem v 25 případech (peníze vydali senioři „jen“ ve třech případech, škoda na majetku přesáhla 500 000 korun). Pokud by senioři vydali peníze ve všech 25 případech, škoda by přesáhla 2 290 000 korun.

Nicméně pachatelé využívají také dalších legend, například vrácení přeplatku, nabídky služeb (oprav, kontrol spotřebičů), prodeje různého zboží i nabídky pomoci (třeba s nákupem). Cílem pachatelů je většinou získat majetek seniorů poté, co se pod různými popsanými záminkami dostanou do obydlí či blízkosti obětí.

Další zprávy z regionu