Policisté řeší příspěvky na sociálních sítích související se střelbou

Různé reakce na sociálních sítích vyvolala tragická střelba v Praze. Potvrdili to moravskoslezští policisté, kteří sledují v průběhu celého roku dění na sítích. Pozornost věnují a reagují rovněž na informace o výhrůžkách střelbou a podobně.

Ilustrační foto: archiv th

Moravskoslezští policisté se aktuálně zabývají v této souvislosti několika příspěvky typu schvalování či výhrůžka střelbou. „Zahájili jsme úkony trestního řízení pro různé trestné činy odpovídající charakteru sdělení a pokračujeme v realizaci dalších úkonů trestního řízení, včetně zjišťování motivů a okolností vzniku příspěvků,“ pověděla policejní mluvčí Soňa Štětínská. Každému případu se strážci zákona patřičně věnují od samotného počátku a jsou v kontaktu se státními zástupci.

Díky profesionální práci vypátrali a pracují již s několika osobami. Například:

  • Před vánočními svátky zveřejněn na sociální síti pod fotografií předsedy vlády příspěvek, a to v souvislosti s uctěním památky obětí střelby. Pisatel se vyjádřil v duchu, že by bylo lepší vystřílet vládu, a ne studenty. Na policejní služebně již druhý den k věci podával vysvětlení muž z Frýdecko-Místecka. Je podezřelý z přečinu nebezpečné vyhrožování.
  • Z přečinu násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci je podezřelý muž pobývající na Novojičínsku. Kriminalisté jej prověřují v návaznosti na příspěvek zveřejněný o vánočních svátcích na sociální síti ve spojení s komentáři o tragické střelbě, který obsahoval informaci o možném zopakování střelby.
  • Další případ je z Bruntálska, datuje se rovněž o vánočních svátcích. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu proti pořádku ve věcech veřejných, a to v návaznosti na výhrůžku fyzického ataku zveřejněnou na sociální síti, která byla umocněna vyobrazením dlouhé střelné zbraně. Rovněž v tomto případě pracují kriminalisté s osobou podezřelou.

„V úzké souvislosti s výše uvedeným lze sdělit, že moravskoslezští policisté se standardně intenzivně zabývají a zabývali příspěvky na sociálních sítích obsahující informace o výhrůžkách střelbou a podobně,“ pokračovala mluvčí.

Například karvinští kriminalisté sdělili ve zkráceném přípravném řízení muži z Havířova podezření z přečinu podněcování k trestnému činu. Muž měl v době ještě před střelbou v Praze na veřejné sociální síti komentovat jiný příspěvek, kdy v podstatě nabádal ke střelbě na osoby.

Další zprávy z regionu