Policisté se opět zaměřili na viditelnost chodců

Dny se krátí a tma je čím dál dříve. Lidé by na tento prostý fakt měli reagovat a pořídit si reflexní prvky. Když to neudělají, hrozí jim nejen vážný úraz, ale i pokuta.

Reflexní prvky mohou zachránit lidský život. Dejte je svým dětem i sobě. Foto: PČR

Moravskoslezští policisté se ve zvýšené míře zaměřují na kontrolu povinnosti chodců v souvislosti s reflexními prvky. „Jak je jistě všeobecně známo, zákon o provozu na pozemních komunikacích nejohroženějším účastníkům silničního provozu stanoví, že pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích,“ připomenula krajská policejní mluvčí Daniela Vlčková. Jak dále řekla, policisté doporučují, aby chodci s ohledem na svou bezpečnost za snížené viditelnosti používali reflexní prvky také v obci. Nejenže zvyšují světelný kontrast vůči pozadí, ale hlavně prodlužují vzdálenost viditelnosti chodců až na 200 m.

Reflexní prvky pro malé i velké chodce. Foto: PČR

V souvislosti s výše uvedeným proběhla v minulém týdnu dopravní akce zaměřená převážně na viditelnost chodců. „Mimo obce a za snížené viditelnosti policisté zkontrolovali celkem 323 chodců, přičemž osm z nich neměli povinné reflexní prvky. Kontroly chodců probíhaly také v obcích. Zde policisté zjistili dalších 53 přestupků, převážně se jednalo o nedodržení povinností v souvislosti s přecházením vozovky, jako je chůze na červenou nebo přecházení mimo určená místa. Všechny přestupky byly vyřízeny v příkazním řízení,“ prozradila Daniela Vlčková.

Další zprávy z regionu