Pozemky u Hrabiny už patří městu

Přilehlé okolí vodní nádrže Hrabina, která byla v minulosti obyvateli Českého Těšína vyhledávaným místem k odpočinku, by mohlo prokouknout. Město získalo pozemky v okolí přehrady do svého vlastnictví a nyní už nic nebrání tomu, aby začalo podnikat kroky k zatraktivnění tohoto místa.

Pozemky kolem přehrady už vlastní město. Foto: ba

Pozemky kolem Hrabiny město získalo od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, který je součástí resortu ministerstva financí. „Dostali jsme je složitou směnou zprostředkovaně od Moravskoslezského kraje,“ upřesnil místostarosta Českého Těšína Tomáš Pavelek.

Vedení města má jasnou představu, jak by okolí přehrady mohlo vypadat. Plánuje zde vytvořit odpočinkovou zónu pro rodiny s dětmi. Do prvních úprav by se mohlo pustit již v tomto roce. „Opravíme chodníky, zpřístupníme příchozím některá místa. Máme i další plány, ale ty se budou odvíjet od finanční situace města,“ pokračoval místostarosta.

Vodní nádrž o rozloze devíti hektarů vznikla v Hrabinském údolí na říčce Hrabinka v polovině minulého století, stala se rekreační zónou pro občany Českého Těšína. Přehradu obklopovaly pláže, fungovala zde restaurace a klubovna vodáckého oddílu Třineckých železáren. V roce 1962 se zde konaly první rybářské závody, o čtyři roky později se v areálu uskutečnil kajakářský závod s mezinárodní účastí a rok poté také klání modelářů. Veliké oblibě se u místních těšila půjčovna lodiček, která se však do dnešního dne nezachovala.

„Jsme přesvědčeni o tom, že přehrada a její okolí má nezpochybnitelný potenciál. Je to výletní místo vhodné k odpočinku, kde občané města mohou načerpat síly do dalšího dne,“ doplnil Tomáš Pavelek.

Výhledově město hodlá směnou za jiné pozemky získat do svého majetku zalesněné břehy na druhé straně přehrady, jež nyní patří Lesům České republiky.

 

Další zprávy z regionu