Při výjezdech nechyběly ani úsměvné příhody

Hasiči bilancovali loňský rok na pondělní tiskové konferenci v Ostravě. Jak zaznělo, v roce 2023 vyjely jednotky HZS MSK, v některých případech společně s nimi či samostatně další jednotky požární ochrany na území kraje, k 23 242 událostem.

Netradičně vloni zaparkoval řidič tohoto vozu poblíž koksovny. Ilustrační foto: HZS MSK

Mimořádných událostí, kde hrozilo nebezpečí z prodlení, přitom hasiči loni řešili 16 479, k tomu 6 763 bylo neemergentního charakteru.

Třinecká výjezdová jednotka zaznamenala v loňském roce 695 výjezdů, což je podle jejího velitele Bohdana Sikory podobné jako v minulých letech.

V našem regionu hasiči vloni evidovali nárůst požárů elektrokol. Například přímo v servisu zahořely segwaye. „Důležité je nenabíjet bez dozoru, v 90 procentech dojde k požáru při nabíjení,“ vysvětlil velitel, který si naopak pochvaluje pokles požárů od krbových zařízení na začátku zimy. Dle jeho slov se zřejmě zlepšily dodavatelské firmy a práce jsou kvalitnější.

Co se dopravních nehod týče, zasahují hasiči méně. Ovšem které se stanou, jsou při vysokých rychlostech, a proto těžší. Tragicky například skončila dopravní nehoda kamionů po otevření obchvatu Třince z Nebor do Třanovic. „Zimní tradicí bývá vyproštění zapadlých autobusů či popelářských vozů. V těchto okamžicích jsme i my na hraně rizika, protože naše auta jsou také poměrně těžká,“ vysvětlil Sikora.

Samostatnou kapitolou je kruhový objezd v Bystřici, který se kvůli dopravním nehodám dostal i do celorepublikových statistik. „Nehod tam bývá hodně a při vysokých rychlostech se ho některým řidičům podařilo i přeskočit,“ doplnil Sikora.

Mezi úsměvné zásahy řadí hasiči třinecký případ na náměstí TGM. „Paní si na velkoformátové televizi pustila jako tapetu hořící krb, což přes okno vypadalo jako věrohodný oheň. Policie nám nahlásila, že hoří v bytě a my jsme zaskočili vyděšenou maminku s miminkem. Opravdu to vypadalo věrohodně, skoro jsme už vyrazili dveře,“ usmál se Sikora.

Více se dočtete v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu