Procházka Lomnou je teď bezpečnější

Nového bezbariérového chodníku si již užívají chodci v Dolní Lomné. Aby obec pěším cestování usnadnila ještě více, vyjednala změnu značení na cyklostezkách.

V Dolní Lomné mají 788 metrů nového chodníku. Foto: fm

„Nový, 788metrový chodník začíná v centru obce a končí u vodárny a začátku cyklostezky, kterou jsme postavili před pěti lety. Je pod ním zabudovaná dešťová kanalizace, kolem něj osvětlení a v rámci projektu jsme také postavili jeden přístřešek u autobusové zastávky,“ popsala starostka Renata Pavlinová.

K nové cestě pro pěší Dolnolomňanští připojili i dvě cyklostezky, a tak dostali několikakilometrovou trasu. „Cyklostezku, která vede okolo Lomňanky, jsme postavili z peněz Regionálního operačního programu, který nás zavazoval k pětileté udržitelnosti. Letos tato lhůta uplynula a my jsme mohli úsek přeznačit a pustit na něj i chodce,“ řekla starostka. Po cyklostezce lidé chodili už v minulosti, podle pravidel to však nebylo.

S pětiletou udržitelností počítal také druhý úsek okolo zážitkového centra Ursus. „Na této části sice ještě smluvní doba neuplynula, podařilo se nám ale s Integrovaným regionálním operačním programem vyjednat přeznačení díky výjimce,“ pokračovala Pavlinová.

Z centra obce se tak nyní lze pohodlně dostat nejdříve chodníkem a pak cyklostezkou až po hranici s Jablunkovem a Bocanovicemi, kde také končí. „Nejen, že je nová trasa pro pěší příjemnější, ale hlavně také bezpečnější, protože už mohou bez jakýchkoli výčitek chodit i po těchto přeznačených cyklostezkách,“ doplnila starostka.

Ačkoli obec počítala, že náklady za veškeré práce a změny značení se vyšplhají na 7 milionů korun, nakonec se jí podařilo ušetřit půl milionu při stavbě odvodnění pod chodníkem. Státní fond dopravní infrastruktury navíc pokryl téměř 84 procent veškerých výdajů, Dolní Lomnou tak projekt nakonec vyšel na dva miliony korun

Další zprávy z regionu