Program zlepší lidem kondici po covidu

Stále více lidí vyhledává pomoc lékařů po prodělaném covidu-19. V českotěšínské nemocnici jim nově pomáhá oddělení rehabilitace, kde nabízejí pacientům programy šité na míru. Rekonvalescence může trvat i řadu měsíců.

Barbora Zbránková umí pomoct pacientům po prodělaném covidu-19. Foto: Agel

Vrátit pacienty do optimální kondice se snaží lékaři a fyzioterapeuti na oddělení rehabilitace těšínské nemocnice. Pacienti, kteří po prodělaném koronaviru vyhledávají pomoc lékaře, často trápí celková únava, slabost, bolest končetin, kloubů či zad. Mnoho z nich se také stále potýká s dýchacími potížemi.

„Naším cílem je nácvik správného stereotypu dýchání, zvětšení kapacity plic, posílení funkce bránice a celkové zlepšení kondice. K tomu využíváme celou řadu dechových rehabilitačních technik a práci s rehabilitačními pomůckami a přístroji, jimiž lze vytčeného cíle dosáhnout,“ popsala léčbu primářka rehabilitačního oddělení Nemocnice Agel Český Těšín Barbora Zbránková.

Lékaři do léčebného programu zahrnuli možnost hloubkového prohřívání plic a inhalaci, která pomáhá k plicní regeneraci. Rekonvalescenti, které trápí přidružené bolesti přetížených pomocných dýchacích svalů, mohou využít rehabilitace reflexními metodami. Na výběr mají tejpy, suché jehly, plynové injekce nebo rebox, což je elektroterapeutická efektivní metoda využívaná při akutních i chronických potížích.

„K vytvoření tohoto programu jsme se rozhodli poté, co i naši rodinní příslušníci a spolupracovníci prodělali covidový zápal plic a s jeho následky se stále potýkají. Postižení plic nezmizí mávnutím kouzelného proutku, trpělivost je v tomto případě na místě. Není také dobré čekat, že se vše vyřeší samo,“ upozornila Barbora Zbránková.

Do rekonvalescenčního programu se mohou pacienti objednat v rehabilitační ambulanci, a to buď se žádankou od praktického, nebo odborného lékaře, nejčastěji z plicní nebo alergologické ambulance. Délka léčby je individuální, záleží na tíži stavu.

Postcovidový rekonvalescenční program je možné provádět ambulantně nebo i za hospitalizace. „V současnosti máme dostatečné kapacity a budeme se snažit tyto pacienty upřednostnit. S léčbou by se nemělo otálet, aby se špatný dechový stereotyp nezafixoval, protože jeho odbourání by trvalo podstatně delší dobu,“ doplnila Barbora Zbránková.

Další zprávy z regionu