Prokop Siostrzonek kandidátem na pražského arcibiskupa

Jedním ze tří adeptů, kteří by se mohli stát nástupci pražského arcibiskupa Dominika Duky, je rodák z Českého Těšína Prokop Siostrzonek.

Prokop Siostrzonek pochází z Českého Těšína. Foto: ba

Kardinálovi Dominiku Dukovi v dubnu bude už 78 let, a ve své funkci už tři roky přesluhuje. Vatikán nyní hledá jeho následovníka, vybere jej v utajované volbě. Jedním ze tří kandidátů na uvolněné místo má být 63letý Prokop Siostrzonek pocházející z Českého Těšína – benediktinský mnich a arciopat Břevnovského kláštera.

Prokop Siostrzonek je absolventem českotěšínského gymnázia. Poté vystudoval teologii v Litoměřicích, kněžská svěcení přijal v roce 1983 v Olomouci. Působil v několika farnostech, mimo jiné i v Třinci. Po složení mnišských slibů obdržel jméno Prokop, věčné sliby vázané na klášter v Břevnově tajně přijal v roce 1987 v Krakově. V letech 1990-2017 byl převorem břevnovského kláštera, od roku 2017 je arciopatem.

„Dnes už se cítím doma v Praze, kde jsem prožil polovinu svého života. S Břevnovem jsem svázaný. Nikdy však nezapřu své kořeny. Hrdě se hlásím k tomu, že jsem z Českého Těšína. Moje rodiště mělo velký vliv na mé povolání,“ prohlásil během loňské besedy v Čítárně a kavárně Avion v Českém Těšíně.

Další zprávy z regionu