Metoda odběrů ze slin dorazila do Českého Těšína i do Třince

Lidé, kteří se obávají nepříjemného vyšetření, které se provádí u PCR i antigenních testů, se mohou obrátit na Nemocnici Agel v Českém Těšíně i na Nemocnici Třinec. Obě zjišťují přítomnost koronavitu ze slin.

Metoda odběrů ze slin je pro pacienty příjemnější, ocení ji hlavně děti. Foto: Nemocnice Třinec

Zdravotníci v covid odběrovém místě v Nemocnici Agel Český Těšín ode dneška nabízí pacientům šetrnější odebírání vzorků při PCR testech přímo ze slin. Lidé se tak mohou vyhnout nepříjemnému stěru z nosohltanu. Ke stejnému kroku přistoupila i Nemocnice Třinec.

„Naše odběrové místo nově nabízí tuto možnost nejen lékařem či hygienou určeným pacientům, ale také samoplátcům,“ potvrdila informaci vedoucí oddělení klinické biochemie a hematologie českotěšínské nemocnice Gabriela Sikorová.

Pokračovala, že pokud někdo bude preferovat stěr z nosohltanu, i tato možnost zůstane v nabídce, stačí se rozhodnout na místě. „Předpokládáme však, že většina příchozích projeví zájem právě o test ze slin,“ je přesvědčená Sikorová.

Nová metoda odběru vzorku ze slin je pro pacienty výrazně příjemnější.  „Celý proces je velmi jednoduchý. Stačí, aby příchozí několikrát zakašlal do roušky a poté vyplivl do malé zkumavky za pomocí trychtýře své sliny,“ popsala vedoucí oddělení. Upozornila, že pacient nesmí alespoň deset minut před odběrem slin kouřit, pít, jíst nebo žvýkat žvýkačku.

Vzorek ze slin se odevzdává do malé nádobky s trychtýřem. Foto: Agel

Novinku může odběrové místo českotěšínské nemocnice nabídnout díky spolupráci s laboratoří Agellab, která jako první společnost na Moravě dostala povolení Státního zdravotního ústavu provádět PCR vyšetření ze vzorku slin. Novou testovací metodu plně vyvinula česká start-upová firma Diana Biotechnologies, s níž laboratoře Agellab spolupracují již od začátku druhé vlny pandemie covid-19.

„Protože se jedná o čistě českou firmu, mohli jsme se spolehnout na to, že veškerý materiál potřebný k testování bude včas k dispozici a zajistili jsme tak vysokou kapacitu testování. Tuto neinvazivní šetrnou metodu tak nyní postupně rozšiřujeme,” upřesnil předseda představenstva společnosti Laboratoře Agel Tomáš Gucký.

K PCR vyšetření ze slin se mohou lékařem či hygienou určení pacienti objednat do Nemocnice Agel Český Těšín sami. Od února začal platit nový systém objednávání k provedení indikovaného testu na zjištění covid pozitivity metodou PCR. Zatímco dosud byl pacientovi s podezřením na covid-19 přidělen termín vyšetření lékařem, od února si jej zarezervuje online sám v systému Reservatic zde: agellab.cz/novinky/200528-online-rezervace.

 

Další zprávy z regionu