Rozpadlé lávky v parku nahradí nové

Ztrouchnivělé lávky a zábradlí už nehyzdí Park Adama Sikory v Českém Těšíně. Město přistoupilo k jejich výměně.

Ztrouchnivělé lávky už jsou odstraněny. Foto: ba

Park vznikl na začátku minulého století. Po sto letech od svého založení prošel celkovou revitalizací – získal nový mobiliář, vznikl v něm dětský koutek a také nové hřiště a sociální zázemí. Vyčištěnou vodní nádrž překlenuly dvě nové dřevěné lávky se zábradlím.

Jelikož však lávky nebyly odpovídajícím způsobem udržovány, po čase začaly hnít a rozpadat se. Když už kolemjdoucím začalo hrozit riziko zranění, v blízkosti lávek a zábradlí se objevily značky zákaz vstupu.

„Přestože mostky byly zkolaudovány v roce 2011, pravidelná prohlídka mostků a propustků koncem roku 2018 odhalila, že jejich konstrukce jsou v havarijním stavu. Začali jsme zjišťovat, jak je možné, že dřevěné lávky v ceně 1,8 milionu korun vydržely pouze sedm let,“ řekl místostarosta Českého Těšína Tomáš Pavelek.

Jak dále uvedl, město se obrátilo na pedagogy stavební fakulty Vysoké školy báňské s žádostí, aby zhodnotilo stav lávek. „Chtěli jsme zjistit, zda nebude stačit opravit jen některé díly nosné konstrukce, aby oprava pro město nebyla tak finančně nákladná. Šetření ovšem prokázalo, že lávky jsou v katastrofálním stavu vinou chybných konstrukčních řešení a jedinou možnou variantou je jejich odstranění,“ vysvětlil místostarosta.

Do nezbytné rekonstrukce se město pustilo na sklonku loňského roku. Proběhla demontáž lávek a zábradlí, v dohledné době bude na jejich místě osazena nová konstrukce z měkkého dřeva.

„Mostky budou vyrobeny ze suchého dřeva, které je zárukou trvanlivosti jakékoliv venkovní dřevěné stavby. Následně bude použit speciální inovativní nátěr na plochy nacházející se nad vodní hladinou, který ochrání dřevěnou konstrukci,“ pokračoval Tomáš Pavelek. Kromě dvou lávek a zábradlí budou opraveny také patky mostků. Investice vyjde přibližně na 900 tisíc korun včetně daně.

Další zprávy z regionu