Rybáři pomohli pstruhům, chybělo jim ale povolení

S myšlenkou navrátit bystřině Lomné zpět do koryta ryby přišli před pěti lety jablunkovští rybáři. Od té doby se začali věnovat odchovu pstruha ve speciálních boxech a budovat dřevěné splavy, kde je ryba chráněna proti predátorům.  Kvůli regulaci toků ale o ně zřejmě přijdou.

Rybáři vybudovali hned pět speciálních splavů. Díky tomu se podařilo dostat pstruhy do řeky. Foto: tm

Prvním krokem bylo zakoupení speciálních boxů k odchovu pstruha obecného. „Ty umísťujeme do říčky Lomné blízko k prameni, kde jsou pro vývin pstruha ideální podmínky,“ nastínil za Místní organizaci Českého rybářského svazu Jablunkov Pavel Sikora.

Kvůli následné ochraně ryb postavili rybáři na své náklady pět dřevěných splavů, a to v délce asi 1,5 kilometru od soutoku s Olší směrem proti proudu Lomné. „Záměr navrátit ryby do říčky se vydařil, pstruzi jsou opět v řece. Byl to náš cíl, do kterého jsme investovali i vlastní peníze,“ potvrdil Sikora s tím, že splavy stavěli dle plánů využívaných jinde v České republice (například na Šumavě), ale zároveň bez patřičného povolení.

Nyní má Povodí Odry regulovat v Jablunkově řečiště Lomné a rybáři mají strach, že splavy přijdou pryč a ryby opět z řeky zmizí. A Lomná bude jako před rokem 2018. „Obecně platí, že pokud Povodí Odry při své kontrolní činnosti, která je zejména spojena s jarními povodňovými prohlídkami, narazí na nepovolené stavby, tak tyto případy prostřednictvím podnětů předává příslušným orgánům státní správy, které mají kompetenci nepovolené stavby řešit. Stejně budeme postupovat i v případě bystřiny Lomné,“ reagovala mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Mluvčí zároveň dodala, že pokud se jedná o připravované stavby, tak Povodí Odry chystá pouze drobnou údržbu na Lomné, a to v její výustní trati, která je spojena s údržbou štěrkových lavic na řece Olši mezi Jablunkovem a Návsím. Štěrky z částečně odtěžovaných lavic budou použity do zvýšení dna Lomné.

„Důvodem je splnění požadavku Severomoravských vodovodů a kanalizací, aby byla chráněna kanalizační shybka této organizace, která je v současnosti obnažena zahloubením dna Lomné těsně nad jejím soutokem s Olší,“ pokračovala mluvčí.

Podle rybářů se jedná o místo u jablunkovského Rokáče, kde mají v říčce Lomné jeden ze zmíněných splavů. „Musíme uznat, že jsme ho nepostavili na dobrém místě. Nedomysleli jsme nejen umístění, ale i možné stavební práce na kanalizaci. Ovšem není problém splav rozebrat a postavit na jiném místě. Nechceme dělat problémy,“ reagoval Sikora.

Rybáři poukázali na jeden veliký splav v Jablunkově „Tím, že v Horní Lomné používáme speciální boxy, ve kterých ryby v přirozených podmínkách přicházejí na svět, tak dospělé ryby mají tendenci se do těchto míst vracet kvůli tření. Ale přes splav se proti proudu nemají šanci dále dostat,“ vysvětlil rybář.

Šárka Vlčková na závěr konstatovala, že plán dílčího povodí Horní Odry v současné době nenavrhuje na bystřině Lomné zprůchodnění žádného stávajícího spádového objektu nebo jezu.

Další zprávy z regionu