Sběrači s nešetrnými hřebeny riskují pokuty

Bohatou úrodu borůvek si letos pochvalují sběrači na místních lesních porostech. Desítky jich vyráží za pěkného počasí také na slunnou louku nad horskou chatou Ostrý, která mezi borůvkáři patří k nejvíc oblíbeným lokalitám.

Šetrný sběr borůvek pro vlastní potřebu ochráncům přírody nevadí. Foto: mc

Sezona kulminuje, borůvek je však stále dost. Dle slov borůvkářů je letošní úroda velice vydařená. „Plody jsou velké a je jich hodně, tady na Ostrém je to prostě sázka na jistotu. Od rána do večera tu svítí přímé slunce, díky čemuž borůvky neustále dozrávají. Vysbírat to tady snad ani nejde,“ řekla s úsměvem Lenka z Českého Těšína, která se na Ostrý vydala se svými kolegyněmi z práce.

Druhá parta kamarádek se na Ostrý dostala z Tyry. Po asi hodinovém výšlapu si každá z nich chtěla nasbírat pár litrů na koláč, kynuté buchty a marmeládu. „Zbytek poputuje do mrazáku,“ přiznaly ženy.
Jedincem vyčnívajícím z davu byl bezesporu pan Jozef z Třince. Ve velkém mexickém klobouku si to i přes svůj důchodový věk sbíral jedna radost. „Někteří tráví čas před televizí, já v pohybu. Mám to asi v genech, už moje babička mě brávala s sebou na borůvky a zůstalo mi to dodnes,“ usmál se pan Jozef.

Najdou se i takoví, kteří v lese tráví několik dní v týdnu. Jsou to především studenti či důchodci, kteří si prodejem přivydělávají. Poptávka je velká. Cena jednoho litru borůvek se letos pohybuje od 120 do 200 korun. Hbití borůvkáři nasbírají i deset litrů za hodinu. Jedná se ale o ty, kteří používají hřeben. Další dvě až tři hodiny však borůvky před zpracováním čistí a přebírají.

Podnikavci, kteří plundrují keříky borůvek hřebenem, však mohou z lesa odcházet až o pět tisíc korun lehčí. Podle lesního zákona česači rostliny ničit nesmí. Dovolen není ani sběr lesních plodů za účelem zisku, aniž by na to kývl vlastník lesa.

„Při sběru nesmí docházet k poškozování keřů. Pokud se jedná o hřebeny, které keře nepoškozují, není problém. Většina hřebenů ale při česání trhá i listy, tedy keře poškozuje,“ potvrzuje Přemysl Šrámek ze společnosti Lesy ČR. Zákon podle něj nedefinuje, kolik plodů si lidé mohou odnést domů. „Platí ale, že sběr je možný pro vlastní potřebu při respektování pokynů vlastníka lesa a jeho zaměstnanců. Sběr pro komerční účely je tedy možný jen se souhlasem vlastníka lesa,“ zdůraznil.

Jak dále řekl, v případě porušení lesního zákona hrozí hříšníkům pokuta až ve výši pěti tisíc korun. Tu může udělit lesní stráž. Mnohdy do přírody vyráží i s doprovodem Policie ČR.

Více si můžete přečíst v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu