SeniorPointy pomůžou starým lidem se zorientovat

Hned na třech místech v našem regionu se otvírají SeniorPointy. Jsou to kontaktní centra určená pro lidi v důchodovém věku, která jim pomůžou zorientovat se v dnešním světě.

Na otvírací ceremoniál SeniorPointu v Českém Těšíně si připravili zábavné vystoupení klienti zdejšího centra. Foto: fm

Jako první se otvíral SeniorPoint v Jablunkově, a to v úterý 2. října. Sídlí na Mariánském náměstí 1 v budově JACKi. Otevřeno bude každou středu od 7.30 do 16 hodin.

Jablunkovské centrum kultury a informací je také novým útočištěm seniorů. Foto: Dominika Cymerys

Svou poradnu mají od včera také důchodci z Českého Těšína. Tamní kontaktní místo otevřeli zástupci kraje a města v budově Centra sociálních služeb, tedy v domově pro seniory na Sokolovské ulici. „Jsem rád, že se nám podařilo nalézt prostory, které budou vyhovovat zejména starším lidem. Chtěli jsme, aby se do nich dalo dobře dostat a aby byly bezbariérové. Značná část seniorů je navíc na prostory Domova důchodců zvyklá,“ pověděl během otvírání starosta Českého Těšína Vít Slováček.

Město o SeniorPoint usilovalo delší dobu. Jak uvedla mluvčí radnice Dorota Havlíková, nyní se projekt podařilo uvést k životu díky vstřícnosti Charity Český Těšín, která na tomto kontaktním místě spolupracovala s Moravskoslezským krajem. Zájemci tak budou moci zdejší společensko-právně-poradenské zázemí využívat každé úterý a čtvrtek od 9 do 13 hodin.

SeniorPoint najdou lidé i v Třinci v budově třinecké knihovny. Slavnostní otevření je naplánováno na středu 10. října v 10 hodin ve vstupní hale knihovny. Poté již zde budou dveře seniorům otevřeny v pondělí a středy, vždy od 8 do 12 hodin.

Služby všech SeniorPointů jsou pro návštěvníky zdarma. „Je to myšleno jako místo, kam si staří lidé mohou přijít popovídat, svěřit se se svými problémy. My tady klientovi sice nezajistíme konkrétní vyřešení jeho problému, ale přesně ho navedeme, kam má jít a na koho se obrátit,“ vysvětlovala Jana Malcová, kterou najdou zájemci od příštího týdne právě v třineckém SeniorPointu. Je sama v důchodovém věku a v Třinci se bude střídat ještě s jednou kolegyní, rovněž seniorkou.

„Dále lidem poradíme, kde jsou místní sdružení pro důchodce, podáme informace o akcích, o přednáškách nebo třeba i o registraci do slevové sítě Senior Pas. Pomůžeme s internetem a také s chytrými telefony, se kterými má mnoho lidí stále problém,“ usmála se Jana Malcová.

Na tomto principu fungují všechny SeniorPointy. „Jsem moc ráda, že u nás máme dvě kolegyně, které jsou rovněž v seniorském věku a mnohé věci tak přijmou s větším pochopením. Navíc postupem času budeme naše služby rozšiřovat,“ připojila se Miroslava Vápeníková z třinecké knihovny. Je ráda, že obě zařízení, knihovna i SeniorPoint, se mohou krásně doplňovat a vytvoří tak příjemné místo pro trávení volného času lidí v důchodovém věku.

Další zprávy z regionu