Slavíč je srovnán se zemí, na místě má vyrůst replika

Kolářova chata Slavíč padla minulý týden k zemi. A vlna emocí ihned zacloumala nejen naším regionem. Její majitel Michal Cháňa musel a musí čelit vlně kritiky. Přesto vypouští do světa pozitivní zprávu: „Když vše klapne, příští rok na jaře bude mít veřejnost k dispozici novou chatu.“

Dřevo chaty napadli škůdci. Foto: archiv MCH

Historická turistická chata z roku 1931 měla projít rekonstrukcí, protože v dřevěných trámech řádí dřevomorka. „Už dříve se vědělo, že chata má problém a potřebuje rekonstrukci – kvůli dřevomorce. Stav prý byl neúnosný, ale neviděl jsem vše z blízka, proto to nechci komentovat,“ řekl starosta Horní Lomné Kamil Kawulok, podle kterého bylo chybou začít bourat bez potřebného povolení.

„Při úpravách v jedné místnosti se najednou nachýlil komín a spadl. To už jsme na nic nemohli čekat a museli jednat,“ vysvětlil zbourání chaty Michal Cháňa.

Že se nepostupovalo podle ideálního scénáře, potvrdil i stavební úřad jablunkovského městského úřadu. „Obecně můžu říct, že odstraňování stavby, jímž se předchází bezprostředně hrozící závažné havárii nebo zabraňuje ohrožení života či zdraví osob, může být zahájeno bez předchozího povolení,“ řekla vedoucí úřadu Renata Niedobová a zdůraznila: „Musí však být neprodleně oznámeno, že jsou práce prováděny.“

Jablunkovský stavební úřad se bude celou záležitostí kolem zbourané chaty ještě zabývat.

Rovněž Michal Cháňa si byl vědom, že vše neběží podle daného scénáře, a úřadu zpětně bourání nahlásil. Navíc si na tento týden domluvil schůzky nejen na stavebním úřadě, ale i se starostou Horní Lomné či zástupci CHKO Beskydy. Důvod je prostý.

„Máme připravený projekt a na místě chceme postavit repliku původní chaty. Proto se zároveň snažíme co nejrychleji vyčistit místo, kde chata stála, aby bylo vše připraveno na novou stavbu,“ nastínil Cháňa.

Podotýká, že je mu jasné, že musí zvládnout vše nejen stavebně, ale i administrativně. Přesto chce být optimistou. „Když dobře půjde a bude nám nakloněno i počasí, v prosinci bychom mohli mít hrubou stavbu a na jaře příštího roku novou chatu otevřít pro veřejnost,“ přeje si Cháňa, který věří, že veřejné mínění se časem uklidní. „Nikdo kromě zainteresovaných neznal detailně stav chaty, proto se negativním názorům veřejnosti nelze divit,“ uzavřel.

Další zprávy z regionu