Sotva začal studovat, už zachránil život

Student prvního ročníku střední zdravotní školy Jakub Szturc pomohl zachránit život starší ženy. Neváhal a poskytl jí první pomoc. Dokázal, že si studium vybral správně a jeho práce mu bude posláním.

Jakub si splnil svůj sen, když začal studovat střední zdravotnickou školu. Foto: Agel

Celá událost se stala na podzim loňského roku. V Bystřici nedaleko Českého Těšína nastupovala 86 letá Anna do auta, aby ji rodina odvezla k volbám. Během nastupování však ztratila vědomí a upadla na zem.

Paní Anna nejevila žádné známky života. Ženu začali okamžitě resuscitovat sousedé, kteří se stali svědky události. Resuscitace člověka je velmi namáhavá, zvláště pokud není člověk trénovaný. Sousedy, kteří byli po pár minutách vyčerpáni, okamžitě vystřídal 15 letý Jakub, který zrovna procházel okolo.

Žák teprve prvního ročníku zdravotnické školy ani na sekundu neváhal. Paní Annu pak resuscitoval až do příjezdu záchranné služby. Díky rychlé reakci sousedů, ale také žáka, který resuscitoval ženu více než patnáct minut, se podařilo ženu zachránit.

Jakub Szturc je žákem prvního ročníku na Agel Střední zdravotnické škole v Českém Těšíně. V září 2021 nastoupil do prvního ročníku oboru praktická sestra, aby si splnil svůj sen o budoucím povolání.

„Poskytnou někomu první pomoc, je pro mne priorita. Musím říct, že ani na sekundu jsem neváhal, zda se zapojit do pomoci. Bylo to naprosto automatické. Paní jsem resuscitoval několik minut, než přijela záchrana služba. Na své pomoci nevidím nic hrdinského. Prostě jsem udělal to, co by měl udělat každý svědomitý člověk,“ popsal Jakub.

Více informací najdete příštím týden v Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu