Starostka dostala strožok z křibice

Originální dárek dostala starostka Písku Věra Szkanderová. Jak Karol Kurzysz slíbil, tak udělal – věnoval jí strožok naplněný slámou z křibice.

Starostka Písku dostala nevšední dárek. Foto: ba

Strožok, neboli slamník, váží téměř dvacet kilogramů a měří dva metry. To proto, že křibice, která je známá též pod názvem svatojánské žito nebo trsnaté žito, dorůstá do výšky dvou metrů. Do strožoku se dává narovnaná a v celé své délce.

„Obal slamníku je z lněné tkaniny. Nejnáročnější na vytvoření strožoku, které trvá zhruba dvě hodiny, je šití. Strožok je dílem paní Kristýny Muchové z Mostů u Jablunkova, která jich už několik vyrobila pro svou rodinu,“ prozradil Karol Kurzysz.

První žena Písku byla z nevšedního dárku nadšená.  „Tušila jsem, že když mi to pan Kurzysz slíbil, bude to chtít splnit. Nic mi neřekl, a tu se otevřely dveře a on v nich stál se strožokem,“ řekla Szkanderová a s úsměvem prozradila, že ho odzkoušela přímo na úřadě. „Leží se na něm opravdu dobře, tak snad se doma osvědčí. Vyměním ho místo matrace a budu na něm spávat,“ uzavřela.

Další zprávy z regionu