Starousedlíci na Hrčavě se obávají o vodu

Někteří starousedlíci na Hrčavě mají obavy, že v době sucha nebudou mít dostatek pitné vody. Tamní zastupitelé na předminulém zasedání schválili starostovi Hrčavy Marku Sikorovi novou přípojku pro jeho podnikání.

Starosta Hrčavy Marek Sikora předává dárkový balíček vodohospodáři Miroslavu Sikorovi. Foto: mr

O vodovod se na Hrčavě 41 let staral Miroslav Sikora. Nyní se rozhodl tuto práci ukončit. Vedení obce mu na poslední schůzi zastupitelů poděkovalo a předalo dárkový balíček. „Děkujeme vám za vaši dlouholetou práci a obětavost, se kterou jste se dlouhé roky a s plným zasazením věnoval zabezpečení vody a elektrické energie v obci. Patří vám za to velký dík,“ ocenil starosta. Miroslav Sikora na to zareagoval: „Děkuji, ale mrzí mne to, že jste mě obešli.“

Myslel tím, že na předešlém zasedání zastupitelé schválili novou přípojku k mlékárně, kterou si na Hrčavě postaví starosta Marek Sikora, aniž by ho k jednání přizvali. „S přípojkou nesouhlasím. A to proto, že na Hrčavě dlouhodobě bojujeme se suchem. Když bude málo vody a starosta si pustí vodu, lidé nahoře na kopci budou na suchu. Vznikne tam totiž podtlak a voda jim nepoteče,“ argumentoval Miroslav Sikora.

Starosta se snažil lidem vysvětlit, že taková situace nenastane. „Co bych to byl za starostu, kdybych chtěl lidi obrat o vodu. Přípojka má sloužit pouze jako záložní zdroj. Když bude sucho, samozřejmě z ní vodu čerpat nebudu,“ řekl.

Zdůraznil, že vodu na Hrčavě je třeba řešit komplexně. „Je zapotřebí udělat studii, jak to přesně s vodou máme a kolik lidí jsme schopni zásobovat. Už jsme si domluvili experty, kteří se tím zabývají. Až bude studie, budeme situaci řešit dál. Zatím problém není, máme přítok z Gírové a ten je pro naše současné potřeby dostačující,“ konstatoval starosta s tím, že o vodu se nyní bude starat místostarosta Petr Koziel.

Jak dále starosta řekl, obavy lidí, že přijdou o vodu, chápe. „Bez pana Miroslava Sikory by Hrčava nebyla, všichni by se už odstěhovali, ale dnes už máme jiné prostředky, jak vodu vyrobit. Možná to nevyřešíme na základě několika týdnů, ale budeme na tom pracovat a budeme to řešit. Naše priorita je, aby voda Hrčavě nechyběla,“ pokračoval starosta. Opakovaně zdůraznil, že proto se tvoří studie. Podle něj mnoho obcí v okolí řeší to samé a s úspěchem.

První muž Hrčavy také řekl, že je šíření informací o nedostatku vody na základě jeho přípojky poplašnou zprávou. „Jednak tam u kravína vodu máme a přípojku budeme mít jen jako rezervní zdroj. Vzniknou i nová pracovní místa, a obecní vodu použijeme jen v mezním případě,“ ujistil občany. Dodal, že nová mlékárna bude malá a spotřeba vody nízká.

Podle vedení obce je navíc absurdní, že se řeší jedna nová přípojka, když na Hrčavě během posledních let vzniklo několik ubytovacích zařízení. „A turisté vodou určitě nešetří,“ argumentovali zastupitelé.

Někteří občané jsou přesvědčeni, že situaci by vyřešilo, kdyby měli všichni namontované měřiče vody a platili by tak to, co skutečně spotřebují. Vodou by pak více šetřili. V současnosti lidé za vodu platí paušálně. „Otázka vodoměrů není na pořadu dne, můžeme to probrat příště,“ uzavřel diskuzi starosta.

Další zprávy z regionu