Stavba kostelíku v Gutech začíná

Posvěcením místa, kde ještě před třemi roky stál gutský kostelík, začala v úterý stavba věrné repliky nejstarší dřevěné sakrální památky na Těšínsku. Hrubá stavba kostela by měla být hotova už toto léto.

Symbolický poklep kamene a stavba nového kostelíku v Gutech může začít. Foto: Roman Baselides

Dlouho očekávaná výstavba kostela v Gutech začala v úterý 26. května. Na místě se sešli zástupci Diecéze ostravsko – opavské, statutárního města Třince i několik místních lidí. „Jsou to dva roky a deset měsíců, kdy se stala ta tragická událost a kostel lehl popelem. Nyní konečně začíná příběh obnovy památky tady na místě samém. Jak se říká, bez Božího požehnání marné lidské namáhání. Doufám tak, že práce půjdou dobře. Vždyť tato stavba je vyjádřením lidské spolupráce i hodnot, které nás převyšují,“ řekl pomocný biskup Martin David a místo, kde kostel vyroste, posvětil.

Místní farář Kazimierz Płachta jej doplnil: „Původně jsme plánovali, že termín dokončení stavby nového kostela tady v Gutech nastane letos 25. října. To už tedy nestihneme. Věřím ale, že se zde 23. května příštího roku potkáme u slavnostního vysvěcení. V tu dobu ještě třeba nemusí být všechno stoprocentně hotové. Ale je to termín, který je reálné stihnout.“

Primátorka Třince Věra Palkovská připomenula, že stále probíhá veřejná sbírka, na kterou dosud lidé i firmy přispěli částkou 3,785 milionu korun. „Výstavba kostela je ukázkou lidské solidarity. Vzedmula se okamžitě poté, co památka shořela. Peníze posílali nejen místní, ale i lidé zdaleka, a dokonce se nám ozvali i vězni z jedné věznice, že nám chtějí pomoct,“ podotkla primátorka.

V současné době stojí hrubá dřevostavba kostela stále ve valašské obci Hošťálková na pozemku tesařské dílny Antonína Papšíka. „Ano, pořád je u nás a bude tady ještě asi dva týdny. Až v Gutech kameníci vyhotoví základy, začneme tady v Hoštálkové s rozebíráním stavby,“ popsal Antonín Papšík. Odhaduje, že demontáž hrubé stavby potrvá asi čtrnáct dnů. V Gutech pak kostel poskládají asi za dva měsíce.

Více informací najdete ve středečním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu