„Tak mómy fojta,“ zaznělo na Hrčavě

Jedna z nejmenších, ale také nejkontroverznějších obcí v regionu, Hrčava, má od pondělí nové vedení. Zastupitelé jednohlasně zvolili starostou Petra Gořalku, zástupce mu dělá Martin Koper.

Bývalý a současný starosta (uprostřed) mají názorovou shodu. Foto: mr

„Tak mómy fojta,“ zaznělo z řad přihlížejících a vesměs spokojených občanů v pondělí vpodvečer. Jednání se neslo v přátelském a nekonfliktním duchu. A třebaže poslední volby vyhrálo SNK Hyrčovjaně v čele s bývalým starostou Petrem Vyšlanem, nově zvolený první muž obce Petr Gořalka je z druhého nejsilnějšího sdružení Hrčavská občanská iniciativa. Hyrčovjaně se spokojili s postem místostarosty, který nově zastává Martin Koper.

„Na Hrčavě jsem se narodil, mám to tady moc rád. Proto jsem na nabídku stát se starostou kývnul. Třebaže to rozhodně není job snů. Naším hlavním cílem bude především zlepšení mezilidských vztahů. Není přece možné, abych potkal místní paní, kterou znám od dětství, a ona na můj pozdrav odvrátila hlavu jen proto, že jsem z té jiné strany,“ mrzí starostu.

Hned na ustavujícím zasedání řešili noví zastupitelé problémy, které trápí obyvatele. Patří mezi ně kupříkladu nekvalitní mobilní signál nebo nedostatek pitné vody.

Třikrát a dost
Na Hrčavě se během uplynulého roku konaly komunální volby hned třikrát. Napoprvé je vyhrál tehdejší starosta Marek Sikora se sdružením Pro Hrčavu. Okresní soud v Ostravě ale volby zrušil, protože mezi voliči tehdy byly „černé duše“.

Následně se další volby konaly na jaře, kdy se novým starostou stal Petr Vyšlan za SNK Hyrčovjaně. Opozice však odstoupila a zastupitelstvo s podlimitním počtem členů nemohlo dále pokračovat. A třebaže právě Petr Vyšlan v zářijových třetích volbách uspěl nejlépe, občané mu přidělili nejvíce hlasů, do čela Hrčavy už jít nechtěl. „Bylo nemožné skloubit mé zaměstnání s prací starosty. Pořád jsem měl pocit, že nic nemůžu dělat na sto procent. Navíc mi nesmírně hodně času zabralo řešení problémů, které tady nechalo minulé vedení obce. Byl to masakr,“ zhodnotil Petr Vyšlan.

I kdyby nyní opozice odstoupila, na věci už by se nic nezměnilo. V sedmičlenném zastupitelstvu má totiž jen dvě křesla.

Další zprávy z regionu