Třinec staví parkovací dům za 45 milionů

Největší investiční akce roku, výstavba parkovacího domu v Třinci, je na spadnutí. Město za něj zaplatí kolem 45 milionů korun. Obyvatelé Sosny se ale musí připravit, že je to bude bolet. Během výstavby totiž přijdou o místa k parkování.

Na tomto místě vyroste nový parkovací dům. Foto: mr

Městská část Třince Sosna už mnoho let bojuje s nedostatkem míst na parkování. „V šedesátých letech, kdy toto sídliště vznikalo, projektanti vůbec nepočítali s tím, že jednou zde lidé budou mít v jedné domácnosti dvě i tři auta. Bohužel tak tomu dnes je a my tento problém musíme řešit,“ vysvětlila primátorka Třince Věra Palkovská.

Vznik nových parkovacích míst ovlivňuje i to, že v této lokalitě nejsou žádné vhodné pozemky. Tedy až na ten, na kterém se nyní chystá postavit parkovací dům. Samotné stavbě bude ale předcházet náročná rekonstrukce opěrné zdi v takzvaném „esíčku“, k níž má parkovací dům přiléhat.

„Kvůli stavebním pracím nebude v blízkosti stavby možné parkovat tak, jak jsou lidé zvyklí, ale bohužel nejde vše udělat mávnutím kouzelného proutku,“ upozornil náměstek primátorky Ivo Kaleta.

Rekonstrukce opěrné zdi začne na začátku dubna. Práce potrvají zhruba tři měsíce a vyjdou na pět milionů korun.

V červenci by potom mělo město začít se samotnou výstavbou parkovacího domu. „Za parkovací dům zaplatíme asi 45 milionů korun, cena ale ještě není definitivní, může ji změnit výběrové řízení,“ upřesnil náměstek Kaleta. Podle předpokladů by v novém objektu první auta mohla zaparkovat na začátku července příštího roku.

Více si můžete přečíst v aktuálním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu