Trojmezí ožije historickým dnem. Ale až za rok

Přiblížit, jak vypadaly historické ochranné valy Šance, chtějí ruku v ruce obce Hrčava a Čierne. Plánují naučnou stezku se spoustou zajímavostí. A také uspořádat historický den. Koronavirus však jejich plány posunul.

Akce na Hrčavě každoročně přilákají stovky návštěvníků. Nejinak tomu bude nejspíše i na Historickém dni. Foto: archiv obce

V šestnáctém století chránily severovýchodní okrajové části naší země speciální ochranné opevnění, takzvané Šance. Pomáhaly zemi ubránit se před nájezdy Turků a dalších nepřátel. „My bychom rádi připomenuli veřejnosti historický význam těchto valů. Proto vznikl společný projekt se sousední obcí Čierne,“ přiblížil starosta Hrčavy Marek Sikora.

Akce obou obcí bude rozdělena na dvě části. Hrčava se rozhodla 22. srpna uspořádat velkou akci nazvanou Historický den. Bohužel ale kvůli hrozbě nákazy koronavirem se bude muset o rok odložit. I tak už je ale scénář jasný. „V dopoledních hodinách by se konala tradiční mše svatá na Trojmezí, poté by propukla naše akce. Její součástí by měly být přednášky, výstava, vystoupení Hornoliptovského kuruckého regimentu, který představí ukázky života v kuruckém táboře, dobovou hudbu i kuchyni,“ dodal starosta. Nebudou scházet ukázky lidových řemesel a bohaté občerstvení.

Slovenská strana zase plánuje vybudování naučné stezky. Do projektu zasáhne i polský partner Gmina Istebna, který postaví na původních základech na Trojmezí nový most.

Akce budou hrazeny z fondů příhraniční spolupráce. „Peníze máme už slíbené, takže nic nebude stát v cestě. I nás samozřejmě mrzí, že budeme muset rok čekat, na druhou stranu ale aspoň budeme mít více času na přípravu a vše tak vytvoříme důkladněji a s daleko větší péčí,“ doplnil starosta Čierneho Pavol Gomola.

Další zprávy z regionu