Týden s mezinárodní účastí prožili bystřičtí školáci

Družbu dětí z Česka, Slovenska, Polska a Portugalska navázaly díky projektu Evropské unie čtyři základní školy, které se tak vzájemně navštěvují, ale i učí o ekologii. V minulých dnech hostil mezinárodní skupinu český zástupce – základka z Bystřice.

Pro děti si pořadatelé připravili i cyklovýuku. Foto: škola

Koordinátorem projektu Exon, jehož zastřešuje Erasmus+, je slovenská škola z Rakovce nad Ondavou. „Se základkou v Rakovci spolupracujeme už dvanáct let, proto jsme se domluvili i nyní. Podobně tomu je i se školou z polských Kończyc. Jakým způsobem se však Slováci dostali k Portugalcům, to nevím. Je to trochu z ruky, ale pro děti je to atraktivní,“ popsal ředitel bystřické vzdělávací instituce Jan Čechura.

Žáci se v Exonu během jednotlivých návštěv střídají, a zapojí se tak do něj mnozí z nich. Vzhledem k tomu, že portugalské město Resende je vzdálené několik tisíc kilometrů daleko, dostali se tam podle ředitele pouze ti nejlepší a nejšikovnější. U pobytu v Kończycích nebo na Slovensku naopak žáci nepotřebují nijak zvlášť dobré jazykové vybavení, a tak nároky na jejich výběr nejsou tak vysoké.

„Během naší hostitelské části jsme však vybrali další děti, které s hosty tvoří páry a věnují se jim. Během tří let, kdy projekt běží, se tak vystřídají téměř kompletní třídy,“ pravil ředitel a pokračoval: „Děti se poměrně brzy se svými zahraničními kamarády sžívají a i lámanou angličtinou se domluví. Jeden z večerů jsme je proto poslali i do rodin našich žáků.“ Jinak totiž mladí světoběžníci přespávali v jednom z penzionů.

Exon vede účastníky k ekologickému myšlení. „Třeba letos na jaře, když jsme byli v Portugalsku, jsme se zaměřovali na čistotu řek a jejich okolí. Pobyt u nás zase vedeme k čisté dopravě a tomu přizpůsobujeme také program. Za účasti autoškoly jsme třeba připravili soutěž na dopravním hřišti, jindy jsme byli na exkurzi v kopřivnické Tatře nebo v Malém Světě techniky U6,“ doplnila bystřická koordinátorka Renata Krosova. Kromě toho se ale studenti zapojovali i do běžné výuky bystřické školy.

Mezinárodní projekt, v němž figuruje jako největší vzdělávací instituce právě základka z Bystřice, bude končit až po příštím školním roce. „Na celé tři roky máme naplánováno celkem šest návštěv. Už jsme byli v Portugalsku a Polsku. Příští rok nás čeká návštěva zaměřená na životní prostředí na Slovensku, v Portugalsku a ještě jednou budeme hostit zbylé školy také u nás,“ uzavřel další z koordinátorů Jaroslav Šlehofer.

Další zprávy z regionu