Ulice Třince úpí pod haldami nepořádku

Doba koronavirová přinesla do Třince nepříznivý trend. Lidé dělají v ulicích města velký nepořádek. Výjimkou dokonce není ani to, že vyhazují z oken paneláků vyprázdněné láhve od alkoholu.

Za nepořádek ve městě si mohou lidé sami. Foto: město

Na jednu stranu jsou zde lidé, kteří si stěžují, že město nezvládá úklid. Na stranu druhou jsou zde ale jedinci, již nepořádek způsobují. A jak se zdá, v posledních měsících je těch druhých čím dál více.

„Lidé současnou situaci často velice špatně snášejí, a já se jim nedivím. Je to opravdu zlá doba,“ přitakala primátorka Třince Věra Palkovská s tím, že bohužel to mnozí řeší alkoholem. „Dokonce jsme zaznamenali, že v podnapilém stavu vyhazují láhve od alkoholu z oken, což je nesmírně nebezpečné,“ upozornila.

Mnozí nyní rovněž renovují či jinak upravují své bydlení a také ve větší míře nakupují přes internet, což s sebou nese více obalů. „Čím dál častěji ale starý nábytek nebo kartonové krabice neodvážejí do sběrného dvora, který mají mimochodem zdarma, ale nechávají vše buď rovnou pod okny, nebo u sběrných míst. Obojí je samozřejmě velice špatně,“ zhodnotila primátorka.

To, že problém je vážný, dokládá i čísly. Lidé v Třinci za svoz odpadu platí 500 korun na osobu za rok. Město za jednoho občana doposud doplácelo 670 korun. „Jenže nyní se tato částka už zvýšila na 830 korun, a to je tristní,“ posteskla si Věra Palkovská.

Její slova potvrdila mluvčí společnosti Smolo Dorota Havlíková. „Roste množství odpadů z domácností,“ řekla a jedním dechem dodala, že odpadářské firmy jsou přetížené. „A přestože samy bojují s karanténami, více sváží, častěji uklízejí nepořádek kolem nádob a likvidují černé skládky,“ nastínila.

Firma Smolo za poslední půlrok svezla o 279 plných popelářských aut více než ve stejném období před rokem. „Každý měsíc je v černých nádobách na směsný komunální odpad průměrně o 35 tun odpadu více. Za poslední půlrok došlo k navýšení svozu plastů o téměř 11 tun, papíru a skla o 29 tun. Vytříděného bioodpadu jsme za posledních šest měsíců svezli o úctyhodných 661,5 tun více. To je ekvivalent 158 plných vozidel,“ upřesnil vedoucí komunálních služeb Smola Tomáš Ondraszek.

Další zprávy z regionu