V centru Třince se bude brzy očkovat

Nové očkovací centrum již za několik dnů přivítá první zájemce. Právě v těchto dnech vzniklo na Frýdecké ulici v prostorách budovy Třineckých železáren a provozovat jej bude Nemocnice Třinec.

Nové očkovací centrum najdou zájemci na ulici Frýdecká. Bude zřetelně označeno. Foto: mr

„Prostory poskytly Třinecké železárny, s vybavením pomohlo město. Nyní již čekáme na poslední povolení od kraje, které máme slíbené ve středu, nebo ve čtvrtek. S očkováním zde bychom chtěli začít už o tomto víkendu, tak snad to všechno klapne,“ uvedl ředitel nemocnice Jiří Veverka.

V úterý si přišlo centrum prohlédnout vedení nemocnice, hutě i města. „Je naše společenská zodpovědnost pomáhat Třinci i celému regionu tím, že umožníme lidem se naočkovat,“ zdůraznil generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek. Doplnil, že si cení spolupráce nejen s městem, ale i s nemocnicí. Díky ní totiž může fungovat i další očkovací centrum přímo v prostorách železáren.

Primátorka Třince Věra Palkovská oceňuje, že železárny připravily centrum velice rychle a dobře. „O spolupráci se může sáhodlouze mluvit, ale až při krizi se projeví, zda skutečně funguje. A tento počin je důkazem, že rozhodně ano,“ usmála se primátorka. Vyzvala neočkované, aby zvážili možnost chránit sebe i blízké vakcínou. „Je to jediná možnost, jak se vrátit k normálnímu životu,“ je přesvědčená. Nové očkovací centrum na Frýdecké ulici doplní to stávající v nemocnici. Tam se v současné době očkují pacienti 12 hodin denně, a to včetně víkendů. Kapacitu má 350 lidí denně.

„V novém centru budou zdravotníci schopni poskytnou vakcínu 200 lidem za den. Když k tomu připočtu centrum v železárnách, tak v jeden den v týdnu můžeme v Třinci naočkovat až 650 zájemců,“ vypočítal Jiří Veverka. Doplnil, že v krizi se mohou nové prostory rozšířit do prvního patra.

Zájemci o očkování z regionu si tak budou moci vybrat místo, kde chtějí dostat vakcínu. V rezervačním systému si stačí zvolit místo i čas. „Nyní lidé čekají po přihlášení tři až čtyři dny, po otevření nového centra se tato lhůta ještě zkrátí,“ věří Jiří Veverka.

Prozradil, že v poslední týdny přichází na očkování lidé, kteří chtějí třetí dávku. A těch taky bude v následujících dnech přibývat. „Bohužel pro první vakcínu si chodí méně zájemců. Je to tak přibližně padesát denně,“ doplnil.

Další zprávy z regionu