V MUZ-ICu mají novou semínkovnu

Vládní rozvolnění dalo zelenou a lidé mohou naplno využívat novinku bystřického MUZ-ICu. V dubna zde totiž zprovoznili semínkovnu.

Semínkovna v MUZ-ICu. Foto: tm

„Semínkovna je určitě obohacením každého kulturního a veřejného prostranství. Lidé mají zahrádky, něco pěstují a v semínkovně mohou naleznout to, co v běžném obchodě neseženou,“ řekl strůjce myšlenky bystřické semínkovny Jan Michalik z Písku. Podle něj je iniciativa semínkoven po celém světě jasná: zachovat bohatost místních plodin. „Je to důležité, protože ztrácíme tradiční plodiny kvůli komerčním nabídkám,“ dodal Michalik, který o sobě říká, že je rovněž pěstitelem.

„Mám to v sobě a baví mě to. Snažím se působit lokálně, jednat lokálně a udržovat tradice. Je na každém z nás, abychom tradiční dovednosti uchovávali, udržovali a předávali dále,“ zdůraznil pěstitel z Písku, který do semínkovny rovněž přispěl. Například kukuřicí z Gruzie, která vyroste do výšky tří metrů a používá se na mouku.

„Dále jsem přinesl křibici, různé druhy fazolí, ale ne všechny odrůdy jsou mé. Hlavním pěstitelem a plnitelem semínkovny je pan Poloczek, který má úžasnou ukázkovou bylinkovou zahrádku a uchovává zajímavé odrůdy. Například má bob z Gutů. Jedná se o prvotní odrůdu bobů z našeho regionu. Pěstoval se zde všude a celé generace bob jídávaly. Nyní bychom ho těžko hledali na záhoně a na talíři,“ přiblížil Michalik, podle kterého existují staré recepty, jak boby upravit. „Jedl jsem ho jako vařený a omaštěný, ale dá se použít i do polévky jako luštěnina,“ dodal.

„Semínkovnu chceme obměňovat a rozšiřovat v závislosti na tom, jaká semena nám sem lidé donesou. Bude záležet jen a jen na lidech, semínkovna si zkrátka bude žít vlastním životem,“ řekla Klára Janáčová z bystřického MUZ-ICu.

Další zprávy z regionu