„V nemocnicích je teď každá ruka dobrá,“ ví (nejen) studentka Nikol

Ještě nedávno chodili do školy a měli běžné starosti dospívající mládeže. Dnes je ale situace jiná. V době nouze museli nastoupit do nemocnic a začít pomáhat, aniž by měli v kapse maturitní vysvědčení.

Studentka Nikol Káňová ještě nemá maturitu, ale v nemocnici už vypomáhá. Foto: Agel

Jednou z dobrovolnic je i osmnáctiletá Nikol Káňová. Studuje čtvrtým rokem Střední zdravotnickou školu Agel v Ostravě v oboru praktická sestra. Nyní pomáhá v Nemocnici Agel v Českém Těšíně. „Naše škola byla oslovena, abychom šli do nemocnic pomoct sestrám v jejich náročných situacích. A protože jsem z Havířova a Český Těšín je nedaleko mého bydliště, rozhodla jsem se pro tuto nemocnici,“ podotkla studentka.

Není to její první zkušenost v „terénu“. Od třetího ročníku vypomáhá v nemocnicích v rámci povinné praxe, kterou mají v rámci studia. I když je dobrovolnictví pro ně nyní povinné, říká, že by neváhala nastoupit, i kdyby nemusela.

„V dnešní nelehké situaci je v nemocnicích každá ruka dobrá. Málokdo si dokáže představit, jak moc náročné je třeba pracovat v těch ochranných oblecích. S běžnou prací bez nich se to nedá srovnat. Proto v nemocnici zůstanu po celou dobu, dokud mě bude její vedení potřebovat,“ je odhodlaná.

Každý den tak nastupuje jako kterýkoli jiný zaměstnanec. Vypomáhá především u ležících pacientů. „Má náplň práce je hlavně ošetřovatelská činnost, jako je převlékání postele, hygiena pacienta,

Nikol Káňová se práce v nemocnici nebojí. Foto: Agel

krmení a polohování. S dozorem sestry si také mohu vyzkoušet i odborné výkony, jako je odběr krve, podání inzulinu a podávání léků,“ popisovala svou práci Nikol Káňová.

Přestože udělená pracovní povinnost je povinná, studenti Agel Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické se k práci hlásili s vervou a chutí pomáhat. Potvrdil to ředitel Agel Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Vladimír Janus.

„O tom, že studenti pomáhají dobrovolně a s láskou není pochyb. Sami se nám hlásili a my jsme jim umožnili výběr preferovaných oddělení a zdravotnických zařízení. Poté, co vláda vyhlásila pracovní povinnost pro studenty zdravotnických škol, škola podala seznam žáků Moravskoslezskému kraji a další studenty vyčlenila přímo pro zdravotnická zařízení skupiny Agel,“ uvedl ředitel.

Další zprávy z regionu