Vedení obce Hrčava chystá trestní oznámení

Trestní oznámení na neznámého pachatele se chystá podat vedení obce Hrčava. Důvodem je podezření ze spáchání trestného činu při hospodaření s finančními prostředky obce a porušení povinností při správě cizího majetku.

Zastupitelé na Hrčavě se shodli, že obec podá trestní oznámení na neznámého pachatele. Foto: mr

„Chceme začít s čistým štítem, a proto jsme se rozhodli k tomuto kroku,“ vysvětlovala zastupitelka Renata Pyszková. Nedostatky podle ní zdědili po předchozím vedení Hrčavy. Současný starosta Marek Sikora kritizuje, že po volbách jednak nedošlo k řádnému předání obecního úřadu. Bývalý starosta Peter Staňo předání úřadu nabízel ještě před podzimními volbami. „Po volbách na žádnou z výzev nereagoval, na posledním zastupitelstvu nám řekl, že jsme si měli úřad převzít v srpnu, tedy tři měsíce před naším nástupem na obec, což je opravdu absurdní,“ argumentoval Sikora.

„Také se podle dokumentů se ukázalo, že obec jednala nehospodárně. Částku 3,7 milionu korun už nikdo nikdy neuvidí. Peníze byly vyhozeny za projektové dokumentace, které ani nebyly zrealizovány. Byla taky spousta chyb v účetnictví, které teď musíme řešit. A navíc nám stále ještě chodí další a další faktury, které musíme zaplatit,“ poukázal starosta s tím, že v den jeho nástupu na obec bylo na obecních účtech a v pokladně celkem 336 tisíc korun. „Navíc zde zůstaly nezaplacené faktury v hodnotě 1,5 milionu korun,“ dodal.

Peter Staňo nehospodárnost i nezaplacené faktury v této výši odmítá. „Ještě loni jsme doplatili dluh minulého vedení za opravy cest. Za dvě volební období se nám podařila spousta investičních akcí v objemu cca 20 milionů korun, za které jsme splatili prakticky všechny úvěry spojené se spolufinancováním. Na obec jsem přišel s tím, že udělám z Hrčavy turistické centrum s podnikatelskými příležitostmi pro místní obyvatele. Projekty, u kterých je zpracovaná a zaplacená projektová dokumentace ve fázi stavebního povolení je možné podat do vyhlašovaných výzev a můžou se zrealizovat,“ reagoval.

„Pokud chcete uskutečnit nějakou investiční akci a žádáte o dotaci, musíte mít hotový projekt. A že jsme měli nějaké nedostatky v hospodaření? Myslím, že by je odhalil audit z kraje, který se naposledy konal loni na jaře,“ je přesvědčena bývalá pracovnice obce Taťána Groušlová.

Více informací si můžete přečíst v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu