Vítězem regionální značky je i sýrárna z Hrčavy

Prestižní ocenění udělované Ministerstvem zemědělství ČR Regionální potravina Moravskoslezského kraje putuje letos i na Hrčavu. Získal ji bývalý starosta Peter Staňo se svou sýrárnou Grunt na Trojmezí za polotvrdý zrající sýr kravský.

Porota měla těžkou práci. Produktů bylo hodně a většina jí chutnala. Foto: MSK

Letos se do soutěže v Moravskoslezském kraji přihlásilo 43 výrobců s celkem 145 produkty. Hodnotící komise udělila devět značek Regionální potravina, další tři produkty získaly Cenu hejtmana.

„Ocenění Regionální potravina je pro podnikatele velkým povzbuzením. Tato soutěž je určená pro malé a střední firmy, které to mají v konkurenci s velkými podniky velmi těžké. Proto je skvělé, že můžeme upozornit i na malé farmy, rodinné podniky a menší producenty z našeho kraje, kteří mají jedinou šanci, jak prosperovat, dělat svou práci poctivě a srdcem,“ uvedl náměstek hejtmana Jan Krkoška a dodal, že vítězové si svá ocenění osobně převezmou na slavnostním vyhlášení v rámci akce Pojez Fest v Karlově Studánce v polovině srpna.

Mezi oceněnými produkty je i sýr z Hrčavy. Foto: MSK

Držitelé ocenění Regionální potravina získávají právo na vítězném produktu umisťovat logo Regionální potraviny, a to po dobu čtyř let. Pro koncového zákazníka je tato značka upozorněním na kvalitu a výjimečnost výrobku.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství ČR. Značku administruje Státní zemědělský intervenční fond. V současné době je oceněno 415 produktů od 318 výrobců.

Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy, určená je pro malé a střední podniky. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců.

V Hodnotitelskou komisi tvoří zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Potravinářské komory, Agrární komory a příslušného krajského úřadu.

Další zprávy z regionu