Výstava vítající jaro pohladí na duši

Milovníci umění by si rozhodně neměli nechat ujít výstavu nazvanou Jaro vítej. Představuje tvorbu sochařky Otilie Šuterové Demelové, která do Třince poslala plastiky zobrazující symboly jara, křesťanské víry ale i známých hudebníků. Věřící pak jistě zaujme i její pojetí křížové cesty.

Návštěvnice si prohlížejí busty zobrazující známé hudební skladatele či pěvce. Většinu poznaly na první pohled. Foto: mr (2)

Výstava se koná v Muzeu Třineckých železáren a města Třince a potrvá až do 21. května. „Návštěvníky možná na první pohled zaujme materiál, ze kterého jsou plastiky vytvořeny. Není to těžký pískovec, jde o zvláštní druh keramiky, která se normálně vypaluje v peci,“ prozradila průvodkyně muzea Petra Molinová.

Jak dále řekla, autorka se ve velké míře věnuje náboženské tematice, což dokazuje i tato výstava. Na druhou stranu ale ráda ztvárňuje i běžná témata a k vidění jsou zde busty Mozarta, Beethovena, Emy Destinové a dalších. „Máme zde i sošku nazvanou Jaro vítej, podle které se celá výstava jmenuje. Výtvarnice má plastiku doma postavenou na parapetu u okna a jednoho dne přímo za ní krásně vykvetla květina v květináči a navodila kouzelnou jarní atmosféru a dala tak vzniknout svému jménu,“ vysvětlila průvodkyně.

Sochařka Otilie Šuterová Demelová se narodila v roce 1940 v Kroměříži a nyní žije a pracuje ve Lhotce u Zlína. Vystudovala Střední umělecko-průmyslovou školu v Uherském Hradišti, obor keramika u profesora Stanislava Mikuláštíka. Ve studiu pokračovala na Vysoké škole umělecko-průmyslové v Praze u profesorů Josefa Malejovského a Otto Eckerta, kresbu absolvovala u Jana Baucha a Karla Stehlíka. Je členkou několika výtvarných sdružení. Její práce si mohli prohlédnout zájemci na mnoha výstavách v České republice, na Slovensku a v Itálii. Perokresbami ilustrovala drobné knížky. V Itálii byla vydána kniha autorky Wolftraud de Concini „Le Scarpe di Klara – Storia di una ebrea boema“.

Její práce se vyznačuje cítěním ve figuře a věrností poštorenskému keramickému materiálu. Kromě volné tvorby vytvářela řadu let také plastiky a reliéfy pro architekturu. Její sochařské práce jsou známy i z veřejného prostoru.

Do díla této sochařky se promítají vzpomínky ke kořenům, bezděčné inspirace k místu původu a prožitkům z dětství. Zpracovávala různá témata do škol, sportovních, zdravotnických a obřadních prostor, ale také sakrální motivy. Vytvořila například reliéf svatého Vojtěcha pro otrokovický kostel či křížové cesty pro Mírov, Hrachovec, Chudčice, Soběšice a Příbram na Moravě.

V expozici v třineckém muzeu je k vidění 35 plastik.

Další zprávy z regionu