Za lanovkou na Čantoryji se zavřela voda

Definitní tečku za snahou vybudovat lanovku na Čantoryji udělalo ministerstvo životního prostředí. Rozhodlo se neprodloužit platnost stanoviska k posouzení vlivů stavby na životní prostředí EIA.

Na Čantoryji z české strany se bude i nadále chodit pouze pěšky či jezdit na kole. Foto: mr

Velká Čantoryje zůstává pro turisty místem, kam prostě musí dojít pěšky, pokud tedy nechtějí na horu vyjet lanovkou z polské strany. Ministerstvo životního prostředí zohlednilo fakt, že by lanovka přitáhla více turistů, kteří by mohli negativně ovlivnit život zvěře. Jde například o zahnízdění kulíška nejmenšího, puštíka bělavého a také o přítomnost vlků, medvěda hnědého nebo rysa ostrovida.

„Stanovisko EIA určilo podmínky, mezi kterými bylo například omezení kapacity lanovky, omezení provozní doby nebo nemožnost přepravovat kola a lyže. Splněním všech těchto podmínek by ve výsledku lanovka postrádala smysl,“ řekl už dříve náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka.

Vedení obce na vyjádření ministerstva čekalo zhruba dva a půl roku. Poslední měsíce už ale přestalo s možností vybudování lanovky počítat. „Co na to říkám? Je to škoda a pro mne osobně i zklamání, ale už se s tím nedá nic dělat. Aspoň máme jistotu, že je to definitivní,“ komentoval situaci starosta Nýdku Jan Konečný.

Více si můžete přečíst v aktuálním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu