Za miliony Hrčava opraví většinu cest

Obyvatele obce na trojmezí trápí špatný stav tamních silnic. Blýská se ale na lepší časy. Obci se podařilo získat hned dvě dotace, za jejichž pomoci dá komunikace do pořádku.

Některé úseky silnic na Hrčavě po opravách přímo volají. Foto: mr

Jedna díra vedle druhé, drolící se krajnice, chybějící asfalt. Tak vypadají na mnoha místech cesty na Hrčavě.

Zastupitelé před časem schválili dva důležité kroky, díky nimž se tamní komunikace začnou opravovat již zanedlouho. „Podařilo se nám získat dotaci z ministerstva pro místní rozvoj. Za tyto peníze opravíme zhruba 1,5 kilometru cest. Vyjde to na 2,5 milionu korun, přičemž dotace činí 1,5 milionu,“ upřesnil starosta Hrčavy Marek Sikora.

Zastupitelé zvedli ruku i pro schválení uzavření smlouvy s dodavatelem stavby na akci Cyklocestou k historickému systému Šance-Valy. Jde o projekt, který finančně podpoří evropský program Interreg a Hrčava díky němu bude mít opravených dalších 3,6 kilometru cest.

„Tento týden bychom měli podepsat smlouvu se zhotovitelem. Práce začnou v říjnu a trvat by měly dva až tři týdny. Podle dotační smlouvy by měly být hotové do konce listopadu, což je sice dost šibeniční termín, věřím ale, že se vše stihne,“ je přesvědčen Sikora.

Tato rekonstrukce vyjde na přibližně 15 milionů korun, z toho obec dostane 13,5 milionu korun zpět ve formě evropských dotací. I v tomto případě si musí vzít úvěr. „Zbytek musíme ufinancovat sami, chceme ale zažádat kraj, aby nám s tím pomohl,“ prozradil starosta a dodal, že opravovat se budou cesty od slovenské hranice na Trojmezí dále do centra obce a směrem na Bukovec. Slovenská strana protáhne zase svou cyklostezku k českým hranicím.

Další zprávy z regionu