Zranění cyklisté zaměstnávali záchranáře

Ačkoliv počasí uplynulých dní nebylo ideální pro cyklistiku, museli záchranáři ošetřovat řadu osob, které se zranily při pádu z jízdního kola. Během osmačtyřiceti hodin, tedy od pátečního do nedělního podvečera, se jednalo o téměř desítku případů.

Ilustrační foto: ZZSMSK

V pátek nejprve záchranáři spěchali k pětašedesátiletému muži do Písku, který havaroval při sjezdu z kopce a byl krátce v bezvědomí. S poraněním hlavy a známkami otřesu mozku jej posádka po prvotním ošetření předala na chirurgii třinecké nemocnice.
Následně bylo nutno ošetřit po pádu z bicyklu čtrnáctiletého chlapce na Novojičínsku. Transportován byl do nemocnice v Novém Jičíně.

V sobotu v podvečer havaroval cyklista ve Štěpánkovicích na Opavsku, který byl se zraněním nohy předán na ortopedické ambulanci opavské Slezské nemocnice.

„Chvíli poté vyjížděli záchranáři k devětačtyřicetiletému muži do Rychvaldu na Karvinsku – ten havaroval při pádu do příkopy a přivodil si vícečetná poranění. Zajištěn krčním límcem a ve vakuové matraci jej tým ZZS přepravil do Městské nemocnice Ostrava,“ řekl mluvčí zdravotníků Lukáš Humpl.

Během sobotního večera následovali ještě další dva zranění cyklisté, a to ve Štítině na Opavsku a Frýdku-Místku. Oba utrpěli středně závažná poranění

V neděli 14. května byla zdravotnická posádka volána do Tošovic na Novojičínsku, kde sedmačtyřicetiletý cyklista utrpěl poranění nohy a hlavy.

Odpoledne se zranila jedenáctiletá dívky po pádu z kola v Jablunkově. Prvotní vyšetření ukázalo poranění hlavy, končetiny a příznaky svědčící pro otřes mozku.

K zatím poslednímu zranění cyklisty záchranáři vyjížděli po osmnácté hodině nedělní, a to do Velkých Heraltic na Opavsku. „Šestačtyřicetiletý muž utrpěl při nehodě těžké poranění, ošetřit bylo nutno hlavu, hrudník, břicho a ruku. Posádky jej zajistily fixačními prostředky, podaly nitrožilně léky a letečtí záchranáři pak pacienta vrtulníkem transportovali do ostravské fakultní nemocnice,“ uzavřel mluvčí.

Další zprávy z regionu