Zvěř napadá nebezpečný parazit

Střeček podkožní, tak se jmenuje parazit, s nímž se potýká myslivecké sdružení Smilovice – Řeka. Parazit napadá zvěř a způsobuje jí vážné zdravotní problémy.

Nebezpečný parazit může napadnout i jeleny. Foto: Animals photo created by wirestock - www.freepik.com

Zastupitelé Řeky myslivcům nyní schválili příspěvek necelých pěti tisíc korun. „Částečně jim pomůžeme po-krýt náklady na vakcínu, kterou v poslední době rozmisťují v lese a je určena srnčí zvěři,“ vysvětlil starosta Řeky Tomáš Tomeczek. Dodal, že parazit je nebezpečný nejen pro lesní zvěř: „V případě, že by se problém neřešil a střeček se přemnožil, mohl by napadat i hospodářská zvířata a škody by tak byly mnohem větší.“

Střečci podkožní kladou vajíčka pod kůži zvěře, larvy se pak pod kůží vyvíjí a žerou zvěř doslova zaživa. Před zakuklením se provrtají ven. Vybírají si srnčí, ale také jeleny a laně.

„Larva střečka je až dva centimetry dlouhá a sedm milimetrů tlustá. A zvíře je jimi doslova pokryté. Navíc napadají i nozdry a zvěř pak nemůže dýchat. Každopádně tím nesmírně trpí a často dochází k úhynu,“ popsal předseda Mysliveckého sdružení Smilovice – Řeka Antonín Samek.

Myslivci proto nakoupili vakcínu v prášku a rozmístili ji do krmelců. „Přimíchali jsme ji do šrotu. Jsem moc rád, že jsme se do toho pustili, protože zažíváme invazi skřečků a muselo se s tím něco udělat,“ pokračoval Samek. Upřesnil, že napadená zvířata jsou slabá a na první pohled je znát, že nejsou v pořádku. „Už dříve jsme vakcinaci používali, ale nebylo toho tolik jako teď. Proto jsme se domluvili i s okolními mysliveckými spolky, aby i oni vakcinovali,“ doplnil.

Další zprávy z regionu