O Ocelářích vzniká dokument. Rádi by přidali zlatou kapitolu

Prorocká slova napsal olympijský vítěz Jan Železný v sms zprávě Jánu Moderovi. Pátý titul Ocelářů v řadě označil za příběh hodný zfilmovaní. Tak se i stane. Ve spolupráci s O2 TV se tvoří celovečerní dokument. Premiéra by mohla být okolo Vánoc.

Tiskové konference se zúčastnili prezident klubu Ján Moder (uprostřed), sportovní ředitel Jan Peterek (vlevo) a trenér Zdeněk Moták. Foto: Lukáš Filipec

Dokument bude mapovat cestu Ocelářů za posledními úspěchy. Vzniká v roce, kdy klub slaví 95 let od svého založení.  „Rádi bychom dopsali další zlatou kapitolu, i víc. Sportujeme proto, abychom vyhrávali a byli bychom šťastní, kdyby se to povedlo. Ale taky se nepo…, když to nevyjde,“ uvedl na tiskové konferenci prezident klubu Ján Moder. „Hlavní ale je, aby byli lidé spokojeni s naší hrou,“ podotkl.

„Rádi bychom dopsali další zlatou kapitolu, i víc. Sportujeme proto, abychom vyhrávali a byli bychom šťastní, kdyby se to povedlo. Ale taky se nepo…, když to nevyjde,“Ján Moder

Těší jej, že zlatá éra Ocelářů zvyšuje kvalitu hokejové extraligy. „Velké pozitivum je, že náš úspěch nedá spát konkurentům, a tak zbrojí a zbrojí. I díky tomu uvidíme na ledě českých arén mnoho špičkových hráčů a extraliga jde rapidně nahoru,“ pokračoval.

S úsměvem prozradil, že proti konkurenci mají jednu výhodu. „V základní části hrajeme pěkně, tedy většinou, ale v play off trenéři chytí hráče za krkem, přepnou jim tam nějaký knoflík a všichni jedou v play off módu,“ řekl pobaveně.

Moták: Vždy chceš vyhrát
Oceláři zahájí sezonu na ledě Lausanne tento pátek zápasem Ligy mistrů, ve které chyběli jen jednou z deseti odehraných ročníků. Stali se také letos evropským hokejovým klubem roku. Z řad novinářů proto padla otázka, zda po pěti titulech nedozrál čas ovládnout i Ligu mistrů.

„Kvalita týmů v soutěži je vrcholná, naše je také výborná. Budeme se snažit, abychom se na každý zápas kvalitně připravili a postoupili do osmifinále a dál. Nechci ale dělat nějaká prohlášení. Vždycky chceš vyhrát, ať je to v extralize nebo v Champions League. Stejně jako ostatní. Neznám hráče ani trenéry, kteří by chtěli prohrát. Osobně prohry nesnáším,“ odpověděl třinecký trenér Zdeněk Moták.

Kouč vede Ocelářem třetím rokem, v předchozích dvou letech před startem soutěže vždy tvrdil, že mužstvo čeká náročná sezona. A skončila titulem. Stejná slova volil i nyní.

„Důležité je, abychom byli bojovníci. A také chci, aby se naši hráči pořád zlepšovali. Vždycky totiž můžete být lepší. Nejen mladí. A také si přeju, abychom nadále hráli dobře jako tým. Aby slovo Familia, které má dnes spousta našich fanoušků na tričkách, platilo v Třinci i nadále a aby tým byl nade vše,“ řekl Moták.

Marodi se vrátí nejrychleji v říjnu
Na prahu sezony bude kouč postrádat tři opory mužstva Martina Růžičku, Andreje Nestrašila i Jakuba Jeřábka, kteří se stále zotavují po zranění. Jsou v péči lékařů a připravují se individuálně. Nejblíže je návratu Jeřábek, poslední kontrola jej čeká 8. října.

„Po tomhle datu by mohl trénovat s týmem a začít pomalu hrát,“ přiblížil Moták. „U Andyho a Martina nevíme. Každý druhý den se jich ptám, ale ještě mi nedokážou nic říct. Osobně jsem si myslel, že budou na start extraligy připraveni, ale potřebují více času. Nebudeme na ně tlačit. Musí být vyléčení, natrénovaní a musí chtít. Nejsem zastáncem, že bych je mučil k dřívějšímu návratu,“ pokračoval.

S odchodem Voženílka se nepočítalo
V kádru došlo k minimálním změnám. Odešli obránci Adam Polášek (Litvínov) a Petr Šenkeřík (Kladno). Klub neprodloužil smlouvu s útočníkem Adamem Helewkou a Daniel Voženílek vyslyšel vábení švýcarského Zugu a na vlastní žádost skončil.

Klub získal do zadních řad získal Bohumila Janka (Hradec Králové) a Marka Hrbase (Zlín). Ofenzivu posílil o francouzského reprezentanta Justina Addama a o Michala Teplého, který byl nejproduktivnějším hráčem  Ocelářů ve čtyřech přípravných zápasech (4+2).

„Léto bylo jako vždy nervózní. Jsou tam otazníky ohledně příchodů a odchodů, jak to bude fungovat, zda přibudou nějaká zranění, zda se hráči vyléčí dostatečně rychle,“ svěřil se sportovní ředitel Ocelářů Jan Peterek. „Odchod Dana Voženílka byl čára přes rozpočet. Bude nám chybět, ale nepřišel (před dvěma lety) v pozici stěžejního hráče. Věřím, že se objeví zase někdo nový a pozvedne prapor,“ dodal.

Extraligový ročník odstartují Oceláři 17. září na ledě Sparty a podle Peterka je nečeká v sezoně nic lehkého. „Jsme takový červený hadr pro ostatní týmy. Kluci půjdou každý zápas proti soupeři, který bude enormně namotivovaný. Bude to boj a všichni se na to těšíme,“ řekl Peterek.

Další zprávy z regionu