Muzikanti ze Slezanu natočili klip s lidovou písní

W Jabłónkowie na Białej, w chałupce malovanej, mjała matka, mjała syna….. těmito slovy začíná píseň, na jejíž motivy natočili muzikanti a tanečníci souboru Slezan z Českého Těšína svůj videoklip.

Folklorní soubor Slezan natočil klip k lidové písni. Foto: FS Slezan

Lidových písniček, které se uchovávají v paměti lidí, je nespočet. Ale aby byla píseň uchována i s příběhem ve videoklipu, tak těch mnoho není. Proto se vedoucí souboru Lenka Foltýnová Glacová rozhodla zhmotnit krásu této lidové písně a přiblížit ji lidem nejen na Těšínsku, ale třeba i tam, kde „po naszymu“ nerozumí.

Tvorba videoklipu byla časově náročná. Zvuková nahrávka s hudebními aranžemi primáše cimbálové muziky Slezan Václava Kolka vznikla v Českém rozhlase Ostrava již v roce 2023. V průběhu zimy pak vedoucí souboru a režisér videoklipu Jan Spisar napsali scénář, který se detailně upravoval i při samotném natáčení, na které dohlížela etnografka Muzea Těšínska Lucie Kaminská.

Pro většinu členů souboru bylo natáčení, které probíhalo v prostorách a v okolí Kotulovy dřevěnky v Havířově, výjimečným zážitkem.

„Muzikanti a tanečníci jsou zvyklí vystupovat před publikem, ale aby svým výrazem vyjadřovali pocity tak, jak to umí herci, to bylo pro většinu z nich nové,“ říká režisér videoklipu Jan Spisar.
Představitelka Anulky, Hana Moráňová, to komentovala slovy: „Měla jsem udělat výraz ani ne moc smutný, ale ani veselý, a zároveň jiskřičky v očích“.

Jana Pawliková, která si ve videoklipu W Jabłonkowie na Białej zahrála roli mamulky, vzpomněla, že nejtěžší pro ni bylo zopakovat na kameru několikrát za sebou stejnou věc.

Také Lukáš Čudek, který ztvárnil syna odcházejícího na vojnu, přidal poznatek z natáčení: „Když už jsme fakt nevěděli, jak věrohodně udělat to, že mám tvář od hlíny, vzal Honza lógr z kávy a rozetřel mi ho po obličeji. Snad to vypadalo věrohodně.“

Videoklip už je na světě a všichni jej můžou zhlédnout na kanálu Youtube. Slezanovci shodně doufají, že svou práci odvedli dobře, ale zda je to pravda, to může posoudit jen divák.

„Největší odměnou nám bude, pokud se uchovávání lidových tradic dostane do povědomí veřejnosti. A také mladší generace se podívají na to, jak to na Těšínsku bývávalo,“ říká vedoucí souboru Lenka Foltýnová Glacová.

Další zprávy z regionu