Bogdan Trojak získal Magnesii Literu

Již třetím prestižním oceněním se pyšní básník, publicista a překladatel Bogdan Trojak z Vendryně. Za knihu Safíroví ledňáčci a Glutaman získal cenu Magnesia Litera, jeho dílo zvítězilo v kategorii knih pro děti a mládež.

Bogdan Trojak je držitelem prestižního ocenění. Foto: Printscreen

Spolek Litera, který je složený ze zástupců všech českých obcí a organizací zabývajících se literaturou a knižním trhem v letošním roce udělil literární ocenění již podvacáté.

Sdružení, jenž si klade za cíl propagovat kvalitní českou literaturu, uděluje ceny v devíti kategoriích. V jedné z nich letos zabodoval 46letý Bogdan Trojak z Vendryně. Za knihu Safíroví ledňáčci a Glutaman si polsko-český básník, který je znám rovněž jako pěstitel a propagátor autentických vín, odnesl vítězství v kategorii Litera za knihu pro děti a mládež.

„Mám z toho upřímnou radost, protože v téhle kategorii jsem byl v podstatě elév. Dětskou poezii jsem si vyzkoušel už před několika lety, nyní jsem se prvně pustil do dětské prózy. Chci poděkovat svému nakladateli a svým dětem, protože byly inspirací pro tuto knihu. Největší Glutamanův fanoušek je můj syn Tonda,“ prozradil Bogdan Trojak při přebírání ceny.

O čem jeho kniha je? Dvě z pěti postav, obdařených zvláštními schopnostmi, nesou jména jeho dětí. Neohrožená pražská parta školních dětí je na stopě šílenému vědci s příznačným jménem Glutaman, který se zpronevěřil lidskosti. Ve své podzemní fabrice pod Řípem vyrábí chemicky upravené potraviny. Lidé, kteří jej v obřím supermarketu nakupují, se mění v otupělé stádo. Napínavou a dobrodružnou fantasy z pražského Karlína osvěžuje nadsázka a slovní hříčky.

Bogdan Trojak má ve své sbírce další dvě ocenění. Za sbírku Pan Twardowski získal v roce 1998 cenu Jiřího Ortena a o sedm let později získal cenu Magnesia Litera v kategorii poezie za knihu Strýc Kaich se žení

Další zprávy z regionu