Festival otevřel palčivá témata

Knihovna Třinec se po roce stala opět dějištěm Festivalu svobody. Hosté s návštěvníky besedovali například o totalitních režimech, o válce na Ukrajině i o umělé inteligenci, která bude čím dál více zasahovat do našich životů. V knihovně v sobotu zavlála vlajka, kterou v roce 1968 při invazi vojsk potřísnili svou krví padlí spoluobčané.

Návštěvníci festivalu nechávali u vlajky své osobní vzkazy. Foto: mr

Festival svobody zahájili v pátek pánové z oceňovaného podcastu Přepište dějiny Martin Groman a Michal Stehlík.

V sobotu 25. listopadu dorazili návštěvníci na Inspirativní setkání s hosty. Pozvání přijal novinář a spisovatel Tomáš Etzler, který hovořil nejen o své vlastní zkušenosti ze svého pracovního pobytu v Číně. Mluvil i o současné podobě této totalitní země.

„Již nyní tam mají nainstalováno přes 900 milionů kamer. Rozlišují nejen obličeje, národnosti, ale jsou schopny rozpoznat i nálady lidí. V této zemi vláda vymyslela takzvané sociální kredity. Každý člověk má určitý počet bodů, a když o nějaké přijde, je trestán. Například nesmí jezdit autem, nesmí vycestovat ze svého města nebo ho třeba nepustí do nákupního centra. O body může každý přijít snadno, třeba pravidelně nevynáší odpad nebo řekne něco kritického na adresu vlády,“ popisoval Tomáš Etzler.

Naopak body mohou Číňané získat, když se účastní veřejně prospěšných prací. „Kuriózní způsob, jak si vylepšit svůj kredit, je poslech projevů prezidenta Si Ťin-pchinga. Ale musí to být soustředěný poslech,“ přidal Etzler perličku.

Čínu popisoval jako zemi, kde má komunistický režim strach ze svých obyvatel, proto je trestá a rozsévá strach z trestů.

Dalšími hosty byl expert na umělou inteligenci Josef Holý (rozhovor s ním přineseme v Třineckém hutníku příští týden) nebo plukovník Generálního štábu AČR, právník Otakar Foltýn. Byl to právě on, kdo na místo donesl zakrvácenou vlajku, se kterou byl nedávno na Ukrajině, kde se setkal s tamními vojáky. „Mluvil jsem s nimi. Říkali, že jim ruští okupanti ukradli duši. Že i když válka skončí, oni už se nemají kam vrátit, že nebudou moct navázat na své předchozí životy,“ líčil lidem plukovník.

Vzpomněl si také na příhodu, kdy jedna tamní babička přinesla vojákům sáček s domácími vajíčky. Dala jim vše, co v tu chvíli měla. „Vojáci si je brát nemuseli, měli co jíst, ale pochopili, že ta vajíčka jsou její boj proti Rusku. My můžeme dát daleko více než jen vajíčka. Myslet si, že se nás válka na Ukrajině netýká, je obrovský omyl,“ obrátil se na posluchače.

Dalším z hostů byl například ústavní právník Jan Kysela a Jan Beneš, odborník na britskou a americkou literaturu a kulturu z Ostravské univerzity. Ten zase hovořil o občanských právech Afroameričanů a o tom, jak podle něj mohou dopadnout volby v USA.

„Festival svobody se poprvé konal v roce 2019, ale pak měl z důvodu covidu pauzu. Každý rok na něj zveme hosty v reakci na aktuální dění. Loni jsme se třeba zabývali hodně Ukrajinou, letos jsme se zaměřili na téma Občanská neposlušnost,“ přiblížila spolupořadatelka Lucie Fremrová. Je ráda, že se daří do Třince dostávat zajímavé osobnosti, které by sem jinak neměly příležitost zavítat.

Toho si cení ředitelka knihovny Martina Wolna. „Také si nesmírně vážím toho, jak velký zájem veřejnosti o festival je. Máme vyprodáno, což je skvělé,“ usmála se ředitelka.

Upřesnila, že letošní ročník byl opět unikátní. Každý z pozvaných hostů měl svůj prostor pro cca 20 lidí. Po skončení každého bloku zůstávají hosté na svých místech a návštěvníci si přešli k další osobnosti. Po skončení jednotlivých přednášek se konala panelová diskuse, která se osvědčila v minulém ročníku. Moderování se ujal Jan Becher z knihkupectví Kapitola.

Další zprávy z regionu