Letní Kino na hranici

Letošní ročník filmové přehlídky Kino na hranici se organizátoři rozhodli přesunout na přelom července a srpna. Důvodem je přeložení Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech na pozdější termín.

Přehlídka Kino na hranici se uskuteční v půlce prázdnin. Ilustrační foto: ba

Kvůli nepříznivé epidemické situaci a s ní spojenými bezpečnostními opatřeními se změnila termínová listina filmových přehlídek. Týká se to i festivalu v Karlových Varech, který se bude konat koncem prázdnin.

„Pořadatelé kulturních akcí upínali své naděje na postupné rozvolnění v letních měsících. Hledali vhodnější termíny, aby se jejich akcí mohli účastnit diváci i hosté,“ uvedl český programový ředitel Kina na hranici Martin Novosad. Přehlídka se měla uskutečnit koncem srpna, ale z důvodu termínové kolize s festivalem v Karlových Varech ji organizátoři přesunuli na dřívější termín. Bude se konat ve dnech 30. července až 4. srpna, v Českém Těšíně a Cieszyně.

„Abychom mohli našim divákům nabídnout program i s účastí tuzemských tvůrců, rozhodli jsme se náš festival přesunout. Věříme, že tak umožníme našemu publiku rezervovat si v dostatečném předstihu čas, abychom se mohli osobně setkat a společně s filmovými tvůrci i dalšími hosty v našich kinosálech opět sdílet zážitky z filmových projekcí a besed,“ dodal Novosad.

Pořadatelé Kina na hranici již brzy zveřejní program festivalu. Jeho součástí budou premiéry a filmové novinky z Polska, České republiky a Slovenska, retrospektivy filmových tvůrců, tematické cykly, besedy s osobnostmi a také literární čtení. „Věříme, že na začátku srpna se sejdeme v Těšíně, popovídáme si a zhlédneme kvalitní filmy. Program bude plný atrakcí, tou největší bude setkání s diváky a účastníky akce,“ dodal polský programový ředitel přehlídky Łukasz Maciejewski.

Další zprávy z regionu