Mutace kazí koronavirové statistiky

Epidemie koronaviru v našem kraji je na ústupu. Třebaže ale počty nakažených neustále klesají, boj s virem ještě neskončil a lidé by měli stále dbát aktuálních protiepidemických opatření.

Očkovací centra fungují v kraji velice dobře. Foto: archiv

„Dostali jsme se na úroveň 40 nakažených na sto tisíc obyvatel za týden, což je velice příjemné číslo,“ sdělil hejtman kraje Ivo Vondrák po pondělním zasedání krizového štábu.

Upozornil ale, že koronavirus je stále zde a je s ním třeba počítat. „Ještě nedošlo k úplné eliminaci viru, takže je třeba být opatrný především z pohledu mutací, které se objevují. Například v Ludgeřovicích bylo 12 nakažených a bohužel jeden člověk na tuto nákazu zemřel. Máme tady i indické mutace, ale pouze u tří cizinců, kteří jsou v izolaci na hotelech. Jde o lidi, kteří se zúčastnili sportovních akcí,“ upřesnil hejtman. Podle něj ale je dobrá zpráva, že očkování nabralo na obrátkách a očkovací centra fungují velice dobře.

Situace se lepší i v nemocnicích, které tak postupně začínají najíždět na běžný provoz. „Například u nás nyní máme pouze dva covidové pacienty. Z personálu není nakažený nikdo,“ potvrdila tisková mluvčí Nemocnice Třinec Irena Sikorová Nožková.

K 31. květnu bylo na Třinecku 23 nakažených koronavirem (24. května to bylo 44). Na Jablunkovsku bylo pozitivních 16 osob (24. května jich bylo 30) a na Českotěšínsku hygienici evidovali 34 lidí (24. května to bylo 67).

Další zprávy z regionu